Sådan vælger du dyne
Som kunde skal du vælge en dyne der passer til dine specielle behov. Det drejer sig ikke kun om længden og bredden på dynen, men også om typen af vår og typen af fyld. Pludselig bliver valg af dyne en kompleks opgave, hvis man ikke følger nogle enkle regler.
Som udgangspunkt skal man tage beslutning om hvilken type fyld og hvilken type vår man ønsker. Man skal også tage stilling til om dynen skal anvendes om sommeren, vinteren eller i forår og efterår. Og så er der selvfølgelig det sædvanlige spørgsmål om, hvorvidt man sover med vinduerne åbne, har fjernvarme osv. Valg af vår og fyld kan du finde mere information om under punkterne vår og fyld.
Værd at vide om dynemål
En vigtig parameter, som mange glemmer, er størrelsen på dynen. Hvor lang skal dynen være og hvor bred?.
Længden er egentlig meget enkel. Vores simple retningslinier siger, at dynen skal være mindste 30 cm længere end din højde. Er du 170 cm så er en dyne på 200 cm tilstrækkelig. Er du til gengæld 180 cm høj, så vil vi altid anbefale en dynelængde på 220 cm. Er dynen for kort, så fryser du dine tæer, specielt når du kommer op i alderen. Husk at vores dyner holder længe.
Bredden på dynen er knap så enkel. Første beslutning er om det skal være en enkelt dyne eller en dobbelt dyne. Er det en enkelt dyne du ønsker, så vælg en dyne der er mindst 30 cm bredere end dit brystmål. Det sikrer dig at dynen dækker. Skal det være en dobbeltdyne, så skal du tænke over om du og din partner har samme sovevaner og har det ens med varme og kulde. Er du en frossenpind og din partner har det med varme, så kan en dobbeltdyne godt blive en stor udfordring! I den situation anbefaler vi ikke dobbeltdyner.
Har du besluttet, at det skal være en dobbeltdyne, så sats på en bredde der mindst svarer til bredden på din seng.
Valg af dyne
Vi bruger 1/3 del af livet i sengen. Derfor skal vi også sove godt når vi er der. En god nattesøvn kræver ikke kun en god seng – men også nogle gode dyner.
Overtid bliver dunenes naturlige spændstighed og volumen nedbrudt, og du vil ikke længere have den samme følelse af en lækker og dunlet dyne.
Det kan være svært at vide, hvad man skal kigge efter, når man skal ud og købe nye dyner. Vi har prøvet at samle nogle gode råd, som du kan se i videoen eller læse om nedenfor.
Sommerdyne og vinterdyne
Vi anbefaler at du anskaffer dig både en sommer- og en vinterdyne, eftersom de færreste soveværelser har den samme temperatur året rundt. Du går jo heller ikke med vinterjakke om sommeren. Mange af os har stadig kun en ”helårsdyne”, selv om det da heldigvis er flere og flere forundt at have to dyner at vælge imellem. Sommerdyne er, grundet deres beskedne mængde fyld, forholdsvis billige at købe, men du kan jo også tage skridtet fuldt ud og tage på dit livs drømmerejse – med en superlækker gåse- eller edderdunsdyne med europæisk, cremefarvet silke.
Lidt opsamling om dyne størrelse:
st 30 cm længere end din højde
Dynebredde er mindst 30 cm bredere end dit brystmål ved enkeltdyner
Dynebredde er mindst samme bredd
Dynelængde er minde som sengen ved dobbeltdyner
Dobbeltdyner er ikke en god idé, hvis din partner sveder og du fryser
Hvad med indholdet?
En dynes komfort afgøres lettest ved et kig på bæreevnen. Bæreevnen er et udtryk for dunenes isoleringsevne og dermed deres kvalitet, og en høj bæreevnen betyder at fyldet er let, luftigt og isolerer godt. Det kan lyde ulogisk at en god kvalitet skal indeholde luft, men fylder man store, flade fjer i en dyne, bliver den tung og ukomfortabel – før den bliver varm. Dunene skal altså være tilpas spændstige til at kunne holde på luften og dermed kropsvarmen, da man i modsat fald skal bruge langt mere fyld. Det kan sammenlignes med isolering af huse, hvor f.eks. mineraluld er særdeles velegnet til at hindre varmen i at slippe udenfor. Dun fra edderfugle har den bedste isoleringsevne, dernæst dun fra gæs og til sidst dun fra ænder. Men kig på deklarationen, for ”andedun bæreevne 675” er af bedre kvalitet end ”gåsedun bæreevne 550”.
Og det ydre?
Våret fås i forskellige kvaliteter, fra den altid populære bomuldscambric til bomuldsbatist, bomuldssatin og silke, og de er alle duntætte og STANDARD 100 by OEKO-TEX®-mærkede, så dynen er helt fri for kemi. Hvad du skal vælge, er op til dig, for det afhænger af udbud, smag og behag. Og så er der jo også lige det med prisen.
Husk så også … mærkerne!
Og med dét mener vi de oplysninger du får via dynens etiketter. Kig efter om dynen er mærket STANDARD 100 by OEKO-TEX® Klasse I og dermed ikke indeholder restkemikalier. Kig efter ”NOMITE” hvis du er allergisk over for støvmider (NOMITE er din garanti for at støvmiderne ikke kan trænge ind i våret). Kig efter ”Downafresh® greenline” hvis det betyder noget for dig at dunene er vasket og tørret efter strenge internationale regler og altså ikke kan indeholde mikroorganismer og virus. Og sidst men ikke mindst: Kig efter om dynen er produceret i Danmark.
Find den rigtige dyne til dig ved hjælp fra vores unikke Dynevælger.
Dynevælgeren behøver kun 2 oplysninger:
- Din kropstemperatur (forstået som hvor varm eller kold du er)
- Soveværelsets temperatur