Der findes et væld af dyner at vælge imellem, og det kan være udfordrende at beslutte, hvilken der passer bedst til dig. Da vi tilbringer næsten en tredjedel af vores liv i sengen, er søvn ligeså vigtig som vand og mad. Derfor er det en god idé at investere tid i at finde den eller de dyner, der vil bringe dig glæde i de mange timer, du tilbringer under dynen hver dag.

Sommerdyne og vinterdyne

Vi anbefaler at du anskaffer dig både en sommer- og en vinterdyne, eftersom de færreste soveværelser har den samme temperatur året rundt. Du går jo heller ikke med vinterjakke om sommeren. Mange af os har stadig kun en ”helårsdyne”, selv om det da heldigvis er flere og flere forundt at have to dyner at vælge imellem. Sommerdyner er, grundet deres beskedne mængde fyld, forholdsvis billige at købe, men du kan jo også tage skridtet fuldt ud og tage på dit livs drømmerejse – med en superlækker gåse- eller edderdunsdyne med europæisk, cremefarvet silke.

Dynens størrelse

Størrelsen på dynen er vigtig. For at kunne pakke den godt omkring dig, især ved fødderne, bør dynen være mindst 30 cm længere end din højde. Hvis du overvejer en dobbeltdyne, der deles med en partner, er det vigtigt at afstemme behov inden køb. Det er afgørende, at I begge er komfortable, så I undgår situationer, hvor den ene sveder, mens den anden fryser. Hvis I er enige, bør du vælge en dobbeltdyne, der mindst er lige så bred som sengen.

Find den rigtige dyne til dig ved hjælp fra vores unikke Dynevælger.

Sådan vælger du din dyne

  1. Vælg din kropstemperatur, når du sover (forstået som hvor varm eller kold du er)
  2. Vælg soveværelsetstemperatur (har du det varmt eller koldt i dit soveværelse, når du sover)
  3. Find den optimale dyne til dig

Resultatet viser de dyner vi vil anbefale, og det endelige valg er så op til dig.

Vær opmærksom på at resultatet kun skal betragtes som en guide. Der kan være mange individuelle faktorer, der spiller ind på om en dyne føles kold eller varm. Besøg altid en af vores forhandlere, hvis du er i tvivl.

Nedenfor findes svar på hyppigt stillede spørgsmål, sammen med nogle nyttige råd. Det anbefales at gennemlæse overskrifterne for at få information og gode tips.

Forårsager dunprodukter allergi? Nej, det er ikke korrekt. Hos Ringsted Dun bliver alle fjer og dun vasket, varmebehandlet og afstøvet. Dette eliminerer alle allergifremkaldende organismer. Dundyner og -puder er ikke allergifremkaldende, da husstøvmider ikke kan trænge igennem det fintmaskede bomuldsvår.

Hvad er et dynevår lavet af? Vores dynevår er primært lavet af fin markbomuld, der spindes til tynde, men stærke tråde og væves til forskellige metervarer af høj kvalitet.

Hvad er microfiber? Microfiber er en syntetisk fiber, der transporterer fugt uden at absorbere det. Det gør den velegnet til sportsundertøj og sommerdyner, da den er let og åndbar.

Er vårene efterbehandlet for at være duntætte? Nej, vårene er duntætte på grund af den tætte vævning. Dunene og dunfibrene kan ikke trænge igennem vævet.

Kan husstøvmider trænge ind i dynen? Nej, vævningen i duntætte våre forhindrer husstøvmider i at trænge igennem. Husstøvmider spiser heller ikke dun.

Er der forskel på dun fra ænder og gæs? Ja, gåsedun er større end andedun, men bæreevnen er afgørende. En andedun med bæreevne over 10 er bedre end en gåsedun med bæreevne over 8.

Kan man se forskel på andedun og gåsedun? Nej, ikke på dunen, men på de fine dunagtige fjer. Andedun har spidse ender, mens gåsedun er "klippede" lige over.

Kan man bruge fjer og dun fra høns og kyllinger? Nej, høns har ingen brugbare dun, deres fjer er lige og uden spændstighed. Kun fjer og dun fra svømmefugle kan bruges til sengetøj.

Hvad er bæreevne? Bæreevne angiver dynens isolationsevne. En høj bæreevne betyder, at fyldet er let og luftigt, hvilket isolerer godt ved at indeholde meget luft.

Hvorfor er dynen syet i firkanter? Dette sikrer, at dunene forbliver jævnt fordelt i hele dynen. Fyldet samles ikke i én ende, så du undgår at vågne og fryse på benene eller kroppen.

Er der forskel på syningen af sommerdyner og almindelige dyner? Ja, sommerdyner er syet uden vægge for at være kølige, mens almindelige dyner har 3 cm vægge mellem kvadraterne for at undgå kuldebroer.

Kan jeg vaske min dundyne, og hvor ofte skal jeg gøre det? Ja, alle dundyner og puder kan vaskes ved 60°C og tørretumles ved 60-80°C. Vask dynen efter behov. Hovedpuder kan vaskes lidt oftere for at bevare deres spændstighed.

Bliver dunene bleget for at blive hvide? Nej, fuglene sorteres efter farve, så dunene kan variere i farvenuancer. Blekning anvendes ikke hos Ringsted Dun.

Skal man bruge et sengetæppe for at beskytte dynen? Nej, dynen skal lades lufttørre for at fordampe fugt. Et sengetæppe forhindrer denne naturlige udluftning og kan reducere dynens varmeisolering over tid.

Hvad er moskusdun, og hvor kommer de fra? Moskusdun kommer fra moskusanden og har egenskaber som edderdun, hvilket øger deres isoleringsevne markant. Moskusdun har fibre, der griber ind i hinanden og forbliver sammenhængende.

 
 
 
 
 
 
 

 

Vask og Vedligeholde af dyner og puder